Sådan var det at bo Kowloon City

Kowloon City er et byområde i Hongkong, der ligger nord for Mong Kok og syd for To Kwa Wan. Området betjenes af Kowloon City District. Det havde 494 483 indbyggere ved folketællingen i 2011. Administrativt set er det en del af Kwun Tong-distriktet. Geografisk set svarer dets grænser nogenlunde til grænserne for den tidligere by inden indlemmelsen i Kowloon i 1972. Det omfatter derfor Wong Tai Sin-distriktet og San Po Kong, to andre større byområder, der nu er slået sammen med Kwun Tong. Kowloon City er et af de tættest befolkede områder i verden med en befolkningstæthed på ca. 46 000 indbyggere pr. kvadratkilometer.

Området omkring Duke Street og Kindley Street var oprindeligt landbrugsjord, men begyndte at blive bebygget i begyndelsen af det 20. århundrede. I 1911 havde den britiske koloniadministration til hensigt at udvikle området som “New Kowloon”. Første Verdenskrig forsinkede imidlertid gennemførelsen af denne plan. I 1921 blev der i stedet gennemført en boligplan for New Kowloon, som resulterede i opførelsen af nietagers boligblokke i området. Disse bygninger stod færdige i 1924. I 1932 blev der bygget yderligere seks blokke på Canton Road under en anden offentlig boligplan. Bygningstætheden i området steg med tiden, og i 1941 boede der allerede omkring 1 000 mennesker på hver kvadratkilometer i Kowloon City. Det gjorde det til et af de mest tætbefolkede områder i verden på det tidspunkt.

Den høje befolkningstæthed i Kowloon City gjorde det svært for beboerne at finde tilstrækkelig boligplads. I 1948 boede der f.eks. omkring 100 mennesker i hver 40 kvadratmeter stor lejlighedskompleksenhed beregnet til fire personer. Som følge heraf endte mange beboere med at bo i ulovlige squatterbosteder, der ofte lå på farlige bjergsider eller under broer.